úterý 24. dubna 2012

Česká módní faux pas


S jarním počasím a dobrou náladou českých obyvatel na ulicích přibývá známých faux pas. Pár z nich jsem si jich vybrala a chtěla bych vám o nich něco napsat. Dovolila jsem si přidat pár vlastních ilustrací.

Ponožky v sandálech
Známý a donekonečna omílaný problém českých občanů. Sandály jsou pohodlné, ale ráno je ještě zima. Jak to vyřešit? Vezmu si do nich ponožky! Tak to teda ani náhodou. V poslední době se objevuje nový fenomén – ponožky v Crocsech. Boty Crocs (dokud byly ještě jen originální a drahé) se nosily jako obuv na zahradu, na pláž, na rekreaci. Rozhodně ne na vycházku do města. Co ale domýšlivý Čecháček, vidící u každého druhého stánku jejich kopii, nevymyslí.

 Květák na hlavě
S nejlepší kamarádkou jsme se, jako děvčata chodící na základní školu, bavily pozorováním kreací českých důchodkyň v hromadné dopravě. Tento trend se však neustále rozšiřuje. O čem je řeč? O spálených světle fialových (někdy světle oranžových nebo blond) vlasech, které navštěvují kadeřníka už jenom kvůli své délce (“už to zase zdražili, platim 120, představ si to, Maruš”). Barvou (netroufnu si určit, jestli pocházející z Normy nebo Penny Marketu) dostávají šediny pěkně na frak, nemluvě o tom, že její název “Happy Hair Color” je zaručeně klamavá reklama. Když se “děvčatům” zdají vlasy již příliš jednotvárné, opatří si k fialové krabičce ještě tu s melírem. A paskvil je na světě! Fialové cosi (chemlon) s nevzhledným světle růžovým melírkem (až na blond se to samozřejmě neobarvilo) pokroucené nočním nošením natáček. Nositelky s řídnoucí kšticí neoželí svoje „náměstíčko“.
Igelitka Lidl
Jelikož nejsem pravidelná návštěvnice tohoto supermarketu (byla jsem tam tak 2x v životě), nevím, jestli se tam igelitky rozdávají zadarmo k nákupu. Vsadila bych se, že ano. Jejich počet totiž přibývá geometrickou řadou. Jejich nositeli jsou (jako vždy) důchodci. Nevím jak vy, ale já, když si už nutně musím vzít ještě jinou tašku než kabelku, beru si papírovou (pokud možno neutrální barvy). Ještě jste o tomto faux pas neslyšeli? Běžte se podívat na autobusovou zastávku. Do kategorie nevzhledných “nákupek” by se daly xzařadit i vozíky na kolečkách. Uznávám, že v jejich případě důchodce omlouvá praktičnost. Výrobci kolečkových vozíků na nákup by se ale nad sebou mohli trochu zamyslet.
 Ledvinka
 O existenci ledvinky vím, bohužel, od svého raného dětství. Můj táta a děda se oba z nezištných důvodů pasovali na průkopníky této módy. Ke košili a kalhotům s puky to vypadá opravdu komicky. Naštěstí se oba zmohli pouze na „usedlejší“ varianty, jako je černá nebo hnědá kožená. Fajnšmekři, kteří se ještě vyzdobí „frajerskou“ značkovou ledvinkou, mi přidělávají žaludeční vředy. Aspoň ušetřím za oběd ;).
Bez práce...
...nejsou koláče. Asi netušíte, co jsem tím měla na mysli. Nechte mě to objasnit. Na základní škole jsme měli milou paní učitelku, která kombinovala snad všechna výše i níže zmíněná faux pas. Když bylo teplo (březen – říjen), nějakým nedopatřením (absence deodorantu?) se zpotila a na jejích apartních halenkách to bylo krásně vidět. Prostě koláče. Bez práce – protože jestli učitelka matematiky pracuje, tak já jsem ve svých 18ti letech upracovaná k smrti. „Tajným“ kódem „má bez práce“ jsme oznamovali třídě, ať zapátrá pohledem do podpaží naší milé paní matikářky. Následoval výbuch smíchu. Bohužel se tento problém týká (v jarních a letních měsících) 99,9% české populace. Když tento doplněk pánové ozdobí ještě tílkem a mužně chlupatou hrudí, nechuť je na světě.
Kozí bojovnice
(děkuji tatínkovi za název :D) Nevím, jestli firmy s oblečením vyrábí výstřihy až k pupíku záměrně, nebo mají čínské švadleny nějaké pokroucené mínění o evropských postavách. Každopádně nevypadá, že by to českým slečnám (a paním!) vadilo. Nevím, jestli vynález push-up podprsenky bylo opravdu do nejgeniálnější, co se ve 20. století událo. České slečny si totiž s oblibou kupují menší číslo a vycpávají ho ponožkami (možná někomu křivdím, ale opravdu to tak vypadá). Když takto „upravenou“ podprsenku ještě doplní obřím výstřihem, lehká žena je na světě. To, že podprsenka z tílka kouká, není přece na škodu! Proč neukázat, že nosím krajkové spodní prádlo z tržnice :P. Celý outfit (doladěný minisukní a zvrtávajícími se podpatky s vypadanými štrasovými kamínky) je pak jako vytržený z E55.



Špagát
Další oblíbený módní doplněk českých dívek. Bokové kalhoty jsou přežitek z roku 2002. Ale budiž. Nebudu soudit někoho, kdo nestojí o to, kupovat si každý půlrok módní výstřelky. K bokovým kalhotám patří ale i bokové kalhotky. To opravdu není takový zásah do rozpočtu. Stánkaři, trhovci, domácí potřeby a podobná havěť má ale pocit, že vysoko vykrojená tanga jsou stále in a sexy. V kombinaci s bokovými kalhotami si každý umíme představit, co to udělá. Špagátek, jen zatahat. Jediná uklidňující zpráva je, že tohoto trendu ubývá.
Šusťákovka
V bytovém domě máme souseda bydlícího v přízemí. Na první pohled starší podsaditý pán s knírkem. Co vás ale zaujme na druhý pohled je jeho pečlivě udržovaná šusťákovka neonových barev. Nevím, jestli jsou tyto bundy zhotoveny z podobného materiálu jako nezničitelná Nokia 3310, nicméně z 80. let přežily v hojném počtu jenom ony. Určitě je znáte, jsou všude mezi námi :D. Vyznačují se neonově žlutou, zelenou, růžovou, tyrkysovou doplněnými o švestkově fialovou. Hodí se na jaro, na podzim, na lyže, na svatbu (!). Zkrátka správný český univerzální kousek oblečení.
Tepláková souprava
Stejnojmenný hit skupiny Nightwork mě inspiroval k zařazení tepláčků. Nemluvím o dětech, kterým se kupovat dražší kalhoty na pískoviště opravdu nevyplatí. Mluvím o občanech se zlatými řetězy na krku. Tepláčky bývaly červené, se dvěma bílými proužky (nemají tam být 3?). Po deseti letech aktivní služby jsou lososové, na kolenech vytahané, s mastnými fleky od vepřového kolena a záplatami. Pamatují útok piva, octa z utopenců a podobných kultovních tekutin.


Nejhorší je samozřejmě kombinace všech prvků na manželském páru - i tací se najdou.

Doufám, že jste se pobavili. Jestli vás napadá ještě víc českých faux pas? Napište mi!

Kiki :)




Žádné komentáře:

Okomentovat